ИГРОМ ДО НАУКЕ

    Уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије,

Град Краљево, Школска управа Краљево и Природно-математички факултет Универзитета у Крагујевцу у оквиру Истраживачког центра Гоч  организовали су први истраживачки семинар Научни контакт или Игром до науке, за ученике 7. и 8. разреда у периоду од  15-17. марта 2019. године. Семинар је отвориo министар просвете Младен Шарчевић. На семинару је учествовало 65 талентованих ученика 7. и 8. разреда  са територије Србије, а наш округ представљале су ученице 8. разреда ОШ „Милан Илић Чича“  Нина Јагодић, Кристина Павловић и Милена Спасојевић, које су оствариле запажене резултате из биологије на свим нивомима такмичења, од општинског до републичког. На семинару су биле са својом наставницом биологије Вањом Кубуровић.

     Учесници  семинара су проширили своја знања кроз две радионице:

1. Систем земљиште и биљке – Кроз експериментални рад  упознали су биљне врсте и њихове заједнице као индикаторе особина геолошке подлоге и земљишта, а затим кроз теренске вежбе у природи применили научено.

2. Од  надражаја  до  реакције –  Упознали су се са факторима из спољашње средине који, у виду дражи,  делују на биљке и човека,  уочили сличности и разлике у пријему и реакцијама на различите дражи као што су светлост,  звук,  температура,  хемијска једињења и механички додир,  а стечена знања ће им омогућити  да боље разумеју прилагођеност живих бића условима средине у којој живе.

    Слободно време су искористили  за међусобно упознавање и дружење и на тај начин

 обједињена су стечена знања и новонастала пријатељства.

Author