ЧУВАМО ПРИРОДУ- ЕКОЛОГИЈА И УМЕТНОСТ

У холу ОШ „Милан Илић Чича“ одржани су изложба и предавање „Чувари природе“. Поднаслов ревије дечијих радова могао је да буде – од отпада до уметничких дела и употребних предмета.
Ученици нижих разреда највеће аранђеловачке основне школе показали креативност, маштовитост, дизајн и изграђену свест о значају одлагања отпада и рециклаже
Поводом кампање „ЕУ за тебе“ Дана Европе и EU Green Week-а, Народна библиотека „Свети Сава“ у оквиру програма „Еутека 2019“ у сарадњи са Основном школом „Милан Илић Чича“ организовала је ликовну и изложбу и предавање „Чувари природе“. Више од триста ученика од првог до четвртог разреда из осаманаест одељења изложило је своје радове од рециклираних материјала. Поред цртежа пејзажа нетакнуте природе са овог подручја, машта ове деце надмашила је сва очекивања. Од старог папира, настали су препознатљиви градски објекти, гитара, роботи, покретни картонски аутомобили, игралишта… Зграда Старог здања и део парка Буковичке Бање, као и Осматрачница на Букуљи, настали су како би се уочила важност дрвећа и предмета који су већ били у некој употреби, открили су нам аутори који су дали све од себе како би радови били лепши. Новине су постале платно за осликавање, разнобојни чепови претворили су се у цветове и набујале реке, пластика се расцветала у разнобојно цвеће, провидне пластичне чаше постале су прави употребни лустер, стара тастаура и завеса креирани су у хаљину будућности и још небројених других ситница и украса. У једној реченици – основци су уз помоћ својих учитеља, учитељица и родитеља створили права уметничка дела. Овом приликом професор др Првослав Јовановић, аутор више од четрдесет стручних радова и петнаест уџбеника из ове области, одржао је предавање на тему „Европска унија и чувари природе“ истичући важност очувања животне средине, одлагања отпада и рециклаже и указујући на угрожене врсте биљака и животиња. „Имамо обавезу да отворимо и затворимо најважније, најзахтевније и најскупље, Поглавље 27 – животна средина и климатске промене и једини начин да то и учинимо јесте едукација од малих ногу. Посебно је значајно што је изабрана баш ова узрастна група јер ће они за двадесетак година бити главни носиоци који ће своја сазнања примењивати у пракси“, истакао је Јовановић, аутор и реализатор бројних пројеката из области екологије и промотер здравог и квалитетног начина живота. Специјални гост је био најодговорнији за квалитет воде, мастер технолог Сава Чучковић, руководилац производње и санитарне контроле воде за пиће у Јавном комуналном предузећу „Букуља“ који је посебно нагласио важност очувања водених токова и акумулација. Према речима организатора, циљ је да се наша правила ускладе са европским законима и у потпуности спроводе. Еколошки закони имају огроман утицај на квалитет нашег живота, побољшавањем квалитета воде и ваздуха, заштитом природе, подстицањем рециклирања и управљањем отпадом. Зато је нужно да се деца од малих ногу образују у овом најважнијем животном сегменту који је пре свега услов опстанка, а радови ових ученика, потврдили су да су на правом путу.
Тематска изложба основаца „Чувари природе“ којом је практично приказано како отпад може да се претвори у уметност биће постављена и у Излогу аранђеловачке Библиотеке и у другим установама културе.

Author