У сусрет првом пробном завршном испиту

   Драги ученици 8. разреда,

22, 23. и 24. априла очекује вас полагање првог пробног завршног испита који ће се ове године полагати онлајн. Сврха овог пробног испита је да стекнете увид у то да ли сте напредовали до очекиваних стандарда постигнућа у предметима који су обухваћени завршним испитом и да у односу на резултате пробног завршног испита, по потреби, додатну пажњу посветите одређеним областима у оквиру појединих предмета.

   Резултати теста се неће оцењивати, па је важно да самостално решите тестове, без обзира на крајњи резултат, јер ћете једино тако имати прави увид који ће вам послужити за даље планирање учења.

    Онлајн тест (први пробни завршни испит) за самопроцену знања ће се реализовати преко платформе  www.mojaucionica.gov.rs   .

Датуми тестирања:

  • 22. априла 2020. – тест из српског/матерњег језика
  • 23. априла 2020. – тест из математике
  • 24. априла 2020. – комбиновани тест

    Сваки тест  ће бити доступан 12 сати (од 8.00 до 20.00) , како бисте могли да му приступите у време кад технички или други организациони или породични услови дозвољавају.

   Сваки ученик ће моћи само једном да приступи решавању теста, које ће бити временски ограничено! То значи да када ученик приступи тесту, мора и да га заврши у року предвиђеном за рад.  На почетку теста ћете добити обавештење о дужини трајања тестирања.

Доношење одлуке о будућем занимању

    Пут до доношења одлуке о занимању је дуг и нимало једноставан. Пролази кроз неколико фаза. Најважнија порука коју желимо да упутимо ученику осмог разреда је: “Запамти да ТИ БИРАШ И ОДЛУЧУЈЕШ”. Важно је да избегнеш очекивање да ће неко други да донесе одлуку уместо тебе, да одлучујеш исхитрено или да верујеш да ће се одлука јавити сама од себе.

    Када одлучујеш о будућем занимању предлажемо да пре свега упознаш саму/самог себе. Размисли о томе шта волиш да радиш, у чему си добар/а (бољи/а од већине других), питај друге како те виде.

    Размисли о својим потребама, вредностима, интересовањима, способностим, талентима.

    У томе ти могу помоћи упитници. На сајту Националне службе за запошљавање кликом на ВОДИЧ ЗА ИЗБОР ЗАНИМАЊА отварају се упитници помоћу којих можеш да истражиш своја професионална интересовања, своје способности и своје особине личности. Ту можеш добити информацију која су занимања добра за тебе с обзиром на резултате. На овом сајту можеш наћи и детаљан опис великог броја различитих занимања. На сајту такође постоји и одељак за израчунавање броја бодова на основу успеха из основне школе, као и врсте средњих школа које постоје.

   Такође, важно је да истражиш које све школе и смерови постоје у нашем граду и градовима у околини. И које послове можеш да радиш када завршиш одређену школу.

   Истражи и различита занимања, како изгледа школовање за неко занимање, колико година траје, које су способности потребне за успешно обављање послова, какве су могућности да се запослиш или да наставиш школовање након завршене средње школе, колико је плаћено занимање.

    Саветујемо ти да погледаш колико је бодова било потребно претходних година за упис одређених школа и израчунаш број бодова које ћеш остварити на основу успеха из основне школе.

   Корисна информација може бити и то која су тренутно најтраженија занимања у земљи и иностранству, која занимања најдуже чекају на посао или која су то занимања будућности.

Све ове информације можеш да нађеш на интернету, па предлажемо да посетиш следеће сајтове:

Најчешће грешке у избору занимања су:

1. Уписаћу се у најближу школу.

Размисли: Згодно је када је школа близу куће, али то не треба да буде пресудно приликом твог избора. Постоје много важнији разлози за избор школе и занимања.

2. Уписаћу се у школу у коју иду и моји другови.
Размисли: Биће другова и другарица и у новој школи. Старо друштво можеш да виђаш и у слободно време, али ти не могу помоћи ако си у погрешно одабраној школи!

3. Уписаћу се у ову школу јер је популарна.
Размисли: Популарност је пролазна. Занимљиво је шта већина мисли, али ти ипак направи свој избор! Твој успех и задовољство може донети популарност и теби и твом занимању.

4. Уписаћу се у школу коју су за мене одабрали родитељи.
Размисли: Родитељи могу имати занимљиве предлоге. Ти размисли, јер је време да направиш свој избор. Свакако немој да бираш школу само због родитеља. Такође, ако ти се жеље поклапају са родитељским, немој по сваку цену бирати нешто супротно.

5. Уписаћу се било где, јер имам слаб успех.
Размисли: Чак и са слабијим школским успехом постоји могућност избора.

6. Одлука је донета, само једна школа долази у обзир, не размишљам о другим школама.
Размисли: Не заборави да свако може да буде успешан у читавом низу занимања. Осим твог првог опредељења, важно је да имаш и резервне изборе због ограниченог броја места.

7. Ја сам вуковац, све ми иде од руке. Шта год да упишем бићу добар.

Размисли: Важно је да изабереш занимање које волиш.

Обрати пажњу!

    Након положене мале матуре очекује те састављање листе жеља. На прво место стави школу и смер за коју си највише заинтересован/а. Потом наброј друге школе и смерове, по реду интересовања. Наводе се конкретне школе и називи образовних профила. На листи жеља можеш набројати највише 20 образовних профила. Бићеш уписан/на упрву школу са листе за коју имаш довољан број бодова.

Желимо ти пуно успеха на пробном завршном испиту!

ПП служба

Author