Упутство за ученике о начину и значају превенције COVID – 19 у школској средини

Драги ученици,

Као што знате ова школска година ће бити другачија од свих претходних. Како бисмо сви заједно били што безбеднији, молимо вас да се понашате у складу са правилима.

Приликом доласка у школу потребно је да држите физичку дистанцу са другим ученицима од најмање 1,5 метара.

На први улаз улазе ученици трећег, четвртог, шестог и осмог разреда, док је други улаз резервисан за ученике првог, другог, петог и седмог разреда.

Особе које доводе децу у школу не улазе у објекат већ их прате до улаза где их преузима учитељ или дежурни наставник.

Приликом уласка у школу обавеза свих је да ставе маску, дезинфикују руке и пређу кроз дезобаријеру са обе ноге.

Десна страна степеништа служи за пењање, док се лева страна користи за силазак низ степенице. И овде је потребно водите рачуна о безбедној дистаници од 1,5 метара.

Ученици маске носе све док не седну у своју клупу. Маску могу одложити  док седе на свом месту и слушају наставу, али је морају ставити приликом сваког разговора и одговарања.  Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, одласка на одмор или у тоалет.

Часови ће трајати 30 минута, са паузама од по пет минута између часова. Ученици од 1.  до 4. разреда имаће један велики одмор у трајању од 15 минута после 2. часа. Ученици од 5. – 8. разреда имаће два велика одмора, после 2. часа у трајању од 20 минута, и после 3. часа у трајању од 10 минута.

Приликом уласка у тоалет, ученици воде рачуна о заузетости. У тоалету не сме бити више ученика него што има кабина. Сваки тоалет има упутство како се правилно перу руке.

У периоду непосредно пре и након наставе, као и за време великих одмора у школском дворишту не стварати гужву.

За време великог одмора потребно је да сви ученици изађу у двориште школе како би се учионице проветриле и дезинфиковале.

Свако одељење има своју учионицу у којој се реализује настава и коју током боравка у школи не мења.

Related Images:

Author