55. Дечији октобарски салон

        55. ДЕЧЈИ ОКТОБАРСКИ САЛОН

                  МУЗЕЈ ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ БЕОГРАД

                        10. ОКТОБАР – 10. НОВЕМБАР 2020.

              МОЈ КУЋНИ ЉУБИМАЦ

Мој кућни љубимац је слоган под којим се током октобра месеца 2020. године одржава 55. Дечји октобарски салон и траје до 10 новембра.

Као предходних седам година учешћа и постигнутих завидних резултата у изради ликовних радова, тако и ове године на Дечјем октобарском салону ученици разредне и предметне наставе ОШ ,,Милан Илић Чича,, оставили су импресиван утисак. Сама задата тема била је примамљива за узраст од  првог до осмог разреда, па је и одзив ученика био на завидном нивоу. То је умногоме олакшало да се изврши селекција најквалитетнијих радова. У ситуацији ограниченог кретања, када су изостале многе редовне дечје, спортске или породичне и друштвене активности захваљујући пандемији која је застрашујуће напала планету земљу, наши млади учесници су се приклонили својим кућним љубимцима. Они су им били и утеха и спас, али и велика инспирација да искажу своје креативне потенцијале. Животиње деци праве друштво, оне су наше велико благо и због тога их треба добро пазити и чувати. Различита истраживања су показала да одрастање са животињама и брига о њима могу децу да науче значајним животним лекцијама. У окружењу кућних љубимаца деца се уче одговорности и емпатији према другима.

На овогодишњем конкурсу за 55. Дечји октобарски салон пријавило се 70 установа са 766 радова. Селекциони жири чиниле су дипл. дизајнер и конзерватор текстила  Марија Лабудовић и ликовни педагог Леа Зеи. Одабрале су 350 радова за излагање. Већина дводимензионалних радова пристиглих на конкурс изведена је сликарским техникама темпера, суви пастел или комбиноване технике на папиру. Од поменутог броја изложених радова у Музеју примењене уметности, из предметне наставе од петог до осмог разреда наше школе изложено је 9 радова и два рада из разредне наставе. Учесници су: Елена Аврамовић 6/4 (моја маца) тех: темпера, Јован Шундић (Дона) тех: темпера, Елена Ђорђевић 14 год. (корона), тех: темпера, (мачка) суви пастел, Катарина Ковачевић 7/3 (мој мачак), Данило Мартиновић 6/4 (мој пас) тех: темпера, Јана Милановић 6/4 (пријатељство) тех: темпера, Анђела Димитријевић 14 год. (корона), Анђела Николић (корона) тех : темпера; ликовни педагог: Зоран Бановић

Ученици разредне наставе: Теодора Рајковић 8 година (локан) тех.: обликовани каширани папир, Маша Милошевић 9 година (меги) тех: комбинована

учитељ (професор разредне наставе): Мирјана Ранитовић

               Заслужене честитке наведеним учесницима!                                                                                                                                                           10. октобар 2020. год.

Author