ДЕЧЈА НЕДЕЉА 2021.

Још једна Дечја недеља је за нама. Мноштвом активности деца су обележила овај значајан период у години и још једном скренули пажњу на дечја права, али и обавезе.

У понедељак 4.10. у Жућином паркићу организован је спортски дан за ученике свих разреда. Наставници физичког су се присетили неких старих и заборављених игара и спортова и пружили прилику ђацима да се опробају у њима. Имали смо неколико пунктова где су ученици могли да обарају руке, надвлаче конопац, такмиче се у прецизном закивању ексера, балансирању штапом и бацању камена с рамена. Ученици млађих разреда су се опробали у старим играма међу којима је било и скакање у џаковима. Уживање у играма и физичким активностима је било испраћено и лепим сунчаним временом које им је ишло на руку.

У понедељак је за ученике 5. и 6. разреда у холу школе одржана радионица о култури говора чији је аутор и реализатор глумац Милан Босиљчић. Циљ ове занимљиве радионице је да у време великих промена у начину комуникације помогне деци да сагледају важност вербалног изражавања, културе говора и очувања језика. Деца су уживала слушајући познатог глумца и учествујући у радионичким активностима.

У уторак 5.10. ученици првог разреда украсили су плато испред школе својим цртежима. Приказали су бојама своја осећања и оставили шарене поруке на стазама око своје школе.

Наши ученици 4. разреда су у уторак 5.10. имали прилику да уживају у музичко-сценском спектаклу бенда за децу Лилихип и Лилихоп, интерактивној представи „То је моја музика“. Представа је изведена у Дворани „Парк“, а организатор је Центар за културу Аранђеловац.

Представници Ученичког парламента одговорили су на онлине интернет кампању под називом “Желим да разумеш“. Том приликом креирали су видео садржај којим су покушали да приближе одраслима дечију перспективу, да родитељима укажу на oно шта им смета и шта је битно да разумеју.#zelimdarazumes

У уторак 5.10. представници Ученичког парламента наше школе Милица Иванов, Миња Прековић, Јанко Загорац, Марија Милојевић и Василије Лазаревић учествовали су на седници Ученичких парламената основних и средњих школа у Аранђеловцу, чији је организатор била ОШ “Први српски устанак” из Орашца. Кроз разговор и дискусију ученици су дефинисали циљеве Ученичког парламента, кризне ситуације са нагласком на Ковид 19 и на који начин парламент може помоћи у таквим ситуацијама.Пријатан амбијент, лепо дружење и позитивно искуство је оно што су наши ученици понели са тог скупа.

Ученици другог разреда су за ђаке прваке израдили беџеве добродошлице. Доделили су их својим млађим другарима као знак пријема у Дечји савез.

Као допринос обележавању Дечије недеље, ученици осмог разреда су на часу информатике направили флајере како би приказали шта је то њима важно а желели би одрасли да схвате. #zelimdarazumes

Радионица Илустрована музика реализована је у току целе Дечје недеље у оквиру слободних активности предмета хор и оркестар и цртање сликање, вајање. Ученички радови су изложени у холу школе.

У току Дечје недеље сва одељења старијих разреда посетила су на часовима српског језика школску библиотеку. Представљене су им неке нове књиге из богатог фонда библиотеке и дата им је препорука за читање. Било је ту књига из књижевности, али и из разних других области – за свакога понешто. У овом дружењу уживали су сви – ученици, наставнице и библиотекарка.

Author