НАСТАВАК САРАДЊЕ НАШЕ ШКОЛЕ И МУЗЕЈА ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ


Леа Зеи, музејски водич из Одсека за едукацију, позвала је ученике наше школе на радионицу и стручно вођење кроз изложбу Мода у модерној Србији – Мода у Србији у XIX и почетком XX века из збирке Музеја примењене уметности у Београду
Ученици другог, седмог и осмог разреда су 10.12.2019. посетили Музеј и учествовали у програму едукативне интерактивне радионице.
Циљ радионица је да се развије и унапреди настава у основној школи обогаћивањем садржаја из области примењене уметности. Прихватањем знања, одговарајућих метода и технолошких поступака, који се користе у дисциплинама примењене уметности обогаћује се и настава ликовне културе.
Уметност је одувек имала изузетан значај у васпитању и образовању најмлађих, те тако и осмишљавање и остваривање оваквог програма у раду са ученицима, применом нових приступа у педагошко-методолошким поступцима, јесте искорак у односу на досадашње увођење деце у свет уметности.
Први део радионице био је је стручно вођење ђака кроз изложбу.
Реализатор програма Леа Зеи је показала, објаснила и приближила представљен избор од 81 оригиналног модног предмета .
Ђаци су посетом изложбе значајно утврдили стечена и усвојили нова знања. Научили су како нашу бурну историју можемо пратити и преко одевања, до које мере је Oсманско царство оставило траг на Србију и како су наше краљице и даме из високих српских грађанских класа држале корак са европском модом.
Други део радионице се односио на практичну израду радова инспирисаних експонатима са изложбе.
Ученици су користили различите технике и материјале.
У раду радионице учествовали су и наши наставници, Мирјана Ранитовић и Зоран Бановић.
Поред посете МПУ, деца су део слободног времена провела уживајући у шетњи и обиласку ужег центра Београда.
Фотографије показују како су наши ученици провели један квалитетно испуњен дан.

Related Images:

Author